Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Piše: Magdalena Blažević

Refik Ličina: Dalge, OKF, Cetinje, 2017. – Buybook Sarajevo, 2018.

Iz pjesničkog (Poznavanje prirode, Pčele, Ex solio, Prigodne prisile, Knjigovezačka ulica) i proznog (Staklenici, Dani u Valhali, Strah od behara, Ulični budilnici) opusa Refika Ličine razvidno je da je riječ o autoru čiji stilski rukopis karakterizira poetičnost, suptilnost i sugestivnost  te potpuni otklon od trivijalnog. Svoj specifičan autorski identitet potvrđuje i novom knjigom kratke proze Dalge, svojevrsnoj liričnoj i fragmentiranoj kronici Novog Pazara, grada u kojem je do kraja 1991. godine živio i radio kao knjižničar, kada seli u Švedsku gdje ostaje do danas.

Kao mehanizam za očuvanje vlastitih sjećanja Refiku Ličini poslužio je autentični jezik obogaćen brojnim regionalizmima i lokalizmima. Njime se stvara jedan specifični, zatvoreni svijet koji ne postoji izvan tog jezika. Iz sjećanja na jednu, sada već davno završenu epohu, izvlače se dijelovi slagalice koja će se zadnjim ulomkom knjige složiti u cjelinu. To je i podnaslovno naznačeno kao Priča na sklapanje. U više je navrata sam autor istaknuo kako brižno njeguje materinji jezik, doživljavajući ga kao jaku vezu s matičnom domovinom i kao ključnu identitetsku komponentu. Sve što piše nastaje na jeziku koji je konzervirao sjećanjem. Poznato je da i svoje publicističke tekstove pisane za časopise zemlje u kojoj živi najprije napiše na bosanskom jeziku prevodeći ih potom na švedski.

U žanrovskom je smislu Dalge vrlo teško kategorizirati. Riječ je o fluidnom diskursu koji na površini djeluje kao ulančana kratka proza, u cjelini funkcionirajući kao kronika grada sa živom galerijom likova. Kroz njihove profile i tematizirane događaje nadaje se iščitavati i šira povijest grada pa i bivše Jugoslavije. Čitav narativ se može shvatiti kao kolaž u kojem se prožimaju poetski i (pseudo)dokumentaristički elementi. Poetičnost proistječe iz zavičajnosti, autorove snažne veze s vremenom, mjestom, prirodom i običajima, a (pseudo)dokumentaristika se  očituje u čestoj referencijalnosti na lokalne novine Bratstvo koje su potkraj osamdesetih izlazile u Novom Pazaru te Večernje novosti.

Različite su pripovjedačke pozicije Dalgi, ali se kao dominantan izdvaja glas Riza K. O njemu već na početku doznajemo ponešto iz uvodne kratke priče koju pripovijeda glas u prvom licu (vjerojatno autorski). Pripovjedač se nađe u Novom Pazaru te kroz šetnju gradom priziva sjećanja na prijeratno vrijeme, na stare nazive ulica i stanovnike koji su činili njegovu svakodnevicu. Nakon uvoda u taj bajkoviti svijet u kojem se ističe važnost i ljepota biljnog i životinjskog svijeta, riječ preuzima Rizo K., mladi i talentirani novinar Bratstva. Za potrebe knjige autor je napravio rekonstrukciju, odnosno izmislio davno izgubljene tekstove novinara koje je podvukao pod naslov kolumne Pazarski praktikum.

U Dalgama uočavamo nekoliko diskurzivnih obrazaca. Dominira anegdotalno pripovijedanje čiji sažeti, ponegdje duhoviti iskaz omogućuje suptilniju psihologizaciju likova. Mjestimično se pribjegava narativnoj poeziji, primjerice u fragmentu Borovi. U njima se kroz pjesničke slike razotkrivaju i najsnažniji motivi zbirke (bolest, smrt, rastanak, prolaznost). U tim dijelovima sve je u aluzivnosti i sugestivnosti. Značenja tako ne nalazimo na površini teksta, nego u neizrečenosti i dubokim procjepima između pjesničkih slika. Nadalje, izlučuju se novinske vijesti (gradnja pruge, epidemija bolesti, pripravljanje lijekova) kao i memoaristički, dnevnički zapisi. Pritom s citatnim dijelovima teksta moramo biti na oprezu jer nije posve provjerljiva njihova ”istinitost”, premda se zbirka posve slobodno može čitati i kao potpuno izmišljena.

Autor je Dalgama uhvatio dio svakodnevice grada koji danas promatra ”objektivnije”, s određene distance te je iz tih opservacija kreirao bajkoviti, mitski svijet koji je neka vrsta utočišta, lijek koji istovremeno budi i poništava nostalgiju. One su i hommage gradu, ljudima, vremenu i jeziku. Isprepletenost teksta istovremeno označava isprepletenost identiteta koji je u neprestanoj potrazi za kontaktom s podsviješću i svime onime što se njome rastvara.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.