Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Piše: Mustafa Zvizdić

 

Kada se čini da ste upoznali i poznajete Stojićev pjesnički opus, on iz svog misaonog i emotivnog rezervoara izvuče neki nov detalj, postavi kameru na neočekivano mjesto odakle svijet izgleda potpuno svjež, jasan u svojoj neobičnosti. Sve je u mjerama i omjerima, u međusobno prožimajućim količinama, nijedna stvar ne preteže, već zajedno, pažljivo dozirane, tvore koherentan i pregledan poetski pejzaž.

Tako je i knjiga Doći će drugi idealno izmjerena i odmjerena, nijedna tematska linija ne dominira, svaki detalj ovdje opstoji stvoren apotekarskim okom i instinktom. Pojedini ciklus u knjizi ne „guta“ druge, da se tako izrazim, recimo bečki i zavičajni ciklus se ne sudaraju, već su složeni u rijetkoj harmoniji te se nalaze na mjestu na kojem moraju biti. Pjesme i ciklusi tvore veću kompozicijsku cjelinu koja je odlično pogođena naslovom – Doći će drugi.

Bečke izbjegličke godine, sličice iz hercegovačkog djetinjstva, sarajevska bljuzgava zimska melanholija, vladari i silnici, bilo antički, bilo ovi najsavremeniji, trpki i nepoetični u svom golom nasilju, srebrenička majka – to su neki od prizora i odbljesaka u ovoj knjizi, fotografisani za sva vremena, za uspomenu i dugo sjećanje.

Kao što naprimjer Nikola Šop ima svog Isusa, tako se može govoriti i o Stojićevom Isusu, naslikanom karakterističnim prigušenim Stojićevim bojama. Njegov je Isus bez imalo teatralnosti, utišan i postojan u dobroti, bez insistiranja na siromaštvu kao kod Šopa, introvertni panker koji „ne voli katolike bogatog Rima“, svakodnevan kao sarajevski prolaznik na nekom pješačkom prelazu. I njegov je Juda takođe sasvim savremen, nekako obično zao, šutljivi i zabrinuti većinac koji potkazuje anonimno, bez lica i glasa.

Dominatno osjećanje u knjizi je melanholija kao uostalom i u svim Stojićevim knjigama. Pored melanholije, konstantna stvar kod Stojića je i diskretna, ali vrlo snažna angažovanost, protiv fašizma i svake vrste nasilja, prije svega. Kao što kaže Zbignjev Herbert u pjesmi Pismo Rišardu Krinjickom:

ostala nam je nagost i stojimo nagi/na desnoj boljoj strani triptiha/Strašni sud.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.