Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Piše: Ahmed Burić

Saša Ibrulj, Igrač za raju, Buybook, Sarajevo, 2018.

 

Ko piše za raju, ne završava karijeru u nižerazrednom Vratniku.

Najljepši, i jedan od najtežih poslova u novinarstvu, i može se reći pisanju općenito je pisanje o nogometu. Prijatelj, stari novinarski i književni vuk, jednom je, sad već davno, u jednoj od onih redakcija koje su nekada bile kultne, ali im nacional-kapitalistički duh licemjerja nije dozvolio da preživi, to sažeo na ovaj način.

“Ne razumijem zašto toliko voliš pisati o sportu. Imaš i kvalifikacija i talenta da pišeš toliko drugih stvari, a ti se zakačio za ‘loptu’. Prvo, to su najveći fanatici, i oni svojim kanalima najbrže dobijaju najveći broj informacija. Iz njihove perspektive je skoro svako neznalica, a još ako su navijački ostrašćeni – a 99 posto njih jeste – ne preostaje ti ništa drugo, nego da primaš uvrede. A u današnje vrijeme je toliko kanala kojima se ljudi mogu diskreditirati. Piši nešto manje strasno.”

Savjeti starijih kolega u novinarskom poslu su jedna od najvažnijih pedagoških u stasavanju svakog autora. Kad bi se kvalitativno dalo izmjeriti šta u karijeri čovjeku više koristi – da li beskrajni fakultetski udžbenici sociologije, filozofije ili političke ekonimije, ili prava rečenica majstora koji je kroz sve to prošao – nema sumnje da bi sve išlo u korist ovog drugog. Knjige, dakle, uglavnom služe da nas dovedu do novih knjiga, odnosno da nam otvore nove svjetove. I u tom smislu postoji samo jedan ispravan put. Odnosno dva, ali idu u istom pravcu. To su ljubav i intelektualna znatiželja.

U fudbalsku Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju nije se (bilo) teško zaljubiti. Dovoljno je bilo da imate jednocifren broj godina, pripadate srednjoj klasi, koja je u toj zemlji, zaista, obuhvatala najrazličitije primjerke iz lanca društvene ishrane – i da vas Neko stariji, povede na jedan od stadiona po većim gradovima ili malenim mjestima srca moga. Tu bi se obično pojavio neki lokalni heroj, najčešće polutka, nešto rjeđe centarfor ili krilo, i narednih nekoliko mjeseci bi prošlo u snovima o tome kako će dres toga idola i brojka na njemu završiti baš na tvojim leđima.  I neuspješnom imitiranju poteza toga malog boga, negdje u avliji, dvorištu, i(li) na sokaku. Dok polako ne shvatiš da te onaj veliki, jedini bog nije dohvatio i dao ti talent za dizanje masa vještinom igre, nego da za tebe postoji neka druga uloga: makar to bilo i pisanje o toj istoj vještini.

 

Knjiga Saše Ibrulja puna je ljubavi. To je ono što se često zaboravlja: sve brojke, tačnih pasova, intervali minuta primanja i davanja golova, broj istrčavanja i procenat realizacije iz prekida, sve to je samo puka statistika, ako ne postoji tanka nit koja ‘analitiku’ može pretočiti u jednu vrstu poetske magije. Za to je, naravno, potrebna vještina, a ona se stiče u vlakovima kojima se putuje na utakmicu, u jeftinim hotelima u kojima spavamo mi iz zemalja Druge Evrope i Trećeg svijeta, dok novinari iz Lige petice i najvažnijih svjetskih agencija svoje pause provode uz koktele u hiltonima i sheratonima. Ali, tamo je.  

Jedna od najvažnijih poluga činjenice da je foot postao globalni fenomen ovoga vremena je mitologija. Milioni priča koje se pletu od sredine pretprošlog stoljeća do danas , zapravo, imaju istu nit. Da se pokaže i argumentima dokaže da je neko ‘naš’ ili ‘moj’ bio najbolji, ali da to nije bio zbog raznih okolnosti koje su ga spriječavale. Naslov ove knjige izvađen iz jedne poslovice koja tvrdi da će onaj ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završiti karijeru u nižerazrednom Vratniku, sugerira upravo to. Od uvodne priče o Semiru Tuci, jednom od najvećih zabavljača na Balkanu (što nikako ne znači da nije bio ozbiljan igrač, kao i njegov ‘prototip’ Dragan Vujović iz titogradske Budućnosti) , do posljednje rečenice koja glasi – Ljubav i otpor – Ibrulj ispisuje jedan dio subjektivne povijesti, i uz nužne mitologije, pokazuje i zavidno znanje. Fala bogu, reklo bi se, ipak se radi o nekome ko je pisao i još uvijek to radi za najprestižnije siteove i časopise, i to znanje nikako ne bi smjelo dolaziti u pitanje. Istina, ali dosta je onih koji znaju, ali ne umiju. Pisati ovakve tekstove iziskuje teški napor jer valja povezati objektivnost i strast, egzaktno i poetsko, brojke i slova, trku i dribling, rudarski posao i magiju.

Ali, ovo nije knjiga isključivo o fudbalu, iako je on njezina glavna tema: izvan dobrog teksta ne treba ostati ništa, pa je tako Ibrulj poslagao skoro nespojive, nevjerovatne stvari: Rudar iz Ljubije i Satelit Astra, Ken Bates i Rupert Murdoch, Patria iz Rizvanovića i Rakovčani 79 iz Rakovčana, za koje moram priznati da nisam čuo, a nije ni, glavu dajem, većina mojih prijatelja teških ‘bolesnika’ iz oblasti fudbalske ovisnosti, danski klubovi, američki psihopati, ratni zločini, uspjesi i zlatno doba, i sivilo nacionalne podijeljenosti. Sve ono što nogomet čini velikim, kakav i jeste. Svemu tome Saša Ibrulj je našao mjesto i dao mjeru, u knjizi koju imate pred sobom i u kojoj ima nekoliko, zaista, pravih dragulja. Priče o Jay Jay Okochi ili Tonyju Adamsu su, garantiram, nešto najbolje iz te oblasti što je napisano na ovom jeziku, ali svo(je) srce autor najbolje pokazuje kad govori, odnosno piše o “svojima.” To je prvo Velež, jer nijedna se reprezentacija ne može voljeti kao klub, a drugo Bosna i Hercegovina i njeni (ne)uspjesi. Britak, strastven, precizan, zavodljiv: tako bi se ovaj tekst dao definirati u samo četiri riječi. I kad hvali, i kad kudi – a ima šta kuditi, jer Bosna i Hercegovina spada u grupu od šest evropskih zemalja koje nemaju olimpijsku medalju, on to radi dostojanstveno, manirom znalca, a ne zakerala, i ne služi se jeftinim trikovima da bi poskupio svoju ‘filozofiju’. A ona je bazirana na dvije premise, kako smo već podcrtali – ljubav i otpor.    

Top-lista ovoga pisca, pogotovo kad su u pitanju knjige o fudbalu, će se uvećati za jednu bibliotečku jedinicu. I nije istina da onaj ko igra, odnosno, piše za raju, završava karijeru u nižerazrednom Vratniku. To je priča za papane. Pravi pišu za raju, i tako nastaju sjajne knjige. Kakva je i ova. Izvolite i provjerite.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.