Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Piše: Boštjan Videmšek

Mehmedalija Alić: Nihče.  Cankarjeva založba, Ljubljana 2013.; prijevod Sanela Alić.

 

Iznimnost svjedočanstva Mehmedalije Alića  vremenska je i duhovnih veza balkanskih relacija: Huda jama i Srebrenica ishodište su i stjecište i vrtoglavi ponor naših ratova. Stoga je ALićev zaključak razborit: »Shvaćanje istine o Hudoj jami je istovremeno shvaćanje istine o tragediji u Srebrenici.« Mehmedalija Alić je iz svoga srca »istisnuo« istinu o balkanskoj tragediji, o balkanskim sukobima i ratovima: u  njemu se povezalo vrijeme od 1945. do 1995. godine. Životna priča Mehmedalije Alića iz Potočara kod Srebrenice istovremeno je tragična pripovijest i povijesna lekcija.

Kao tinejdžer Mehmedalija Alić je došao u Zagorje i postao rudar, kasnije i  rudarski tehničar. Onda se odigrao jugoslavenski rasplet, u Bosnu je zadesio rat koji je odnio živote Alićeve braće. Istovremeno, Alić  je u Sloveniji izgubio građanska prava i postao »izbrisan«. Kasnije se odselio u Njemačku, studirao i vratio se u Sloveniju. Konačno je dobio građanska prava, ali i novi radni zadatak i  time je počela njegova nova kalvarija: pritisci vlasti da prešuti otkrivene činjenice. Knjiga Mehmedalije Alića Nihče je kratka povijest tamne strane dvadesetog stoljeća, sastavljena u njegovoj osobnoj priči..

Mehmedalija  Alić je u Sloveniju došao u drugoj polovini sedamdesetih, kad je dežela svoj gospodarski uspjeh  – između ostalog – gradila na jeftinoj radnoj snazi iz nekadašnjih jugoslavenskih republika. Upisao se u rudarsku školu i brzo počeo raditi u rudniku. Bio je usamljen i  nedostajala mu je obitelj a susreo se i sa slovenskom ksenofobijom. Godine su prolazike, Mehmedalija je postao rudar, suprug i otac. Jugoslavija se raspala u krvi, a njegovu su Bosnu uništavale srpske snage.  Mehmedalija Alić je više patio zbog bosanske tragedije nego zbog vlastite. Jedanaestog jula 1995. srpske su snage, pod komandom generala Ratka Mladića sišle u Srebrenicu, rukovale se s nizozemskim časnicima u uniformama Ujedinjenih naroda te u narednih 48 sati u najgorem ratnom zločinu – genocidu – nakon Drugog svjetskog rata na evropskom tlu pobile više od osam tisuća  bošnjačkih muškaraca i dječaka.Mehmedalija je izgubio u tom pokolju gotovo  svu mušku rodbinu, između ostalih i oba brata od koji je jedan bio gluhonijem.
Mehmedaliji Aliću se srušio svijet.. Kao što je zapisao u svom čudesnom, i toplo naivnom zapisu svoje osobne i povijesne tragedije –  postao je nitko i ništa. Nihče.. Zatočenk i patnik između Slovenije i Bosne, između slovenskih birokrata i srpskih ubojica .

Nakon povratka  u Rudnik Trbovlje-Hrastnik, uprava ga je poslala  put Laškog, gdje je trebao zatvoriti tamošnji rudnik Huda jama. Mehmedalija Alić vodio je proces zatvaranja rudnika, i u tom naizgled rutinskom poslu opet ga je zadesila  sudbina. Rudar iz Srebrenice je u Hudoj jami vlastoručno otkrio tamnu stranu slovenačke povijesti. U jami je otkrivao ubijene: u zloglasnom Barbarinom rovu, pronašao je dviej i pol tisuće  žrtava nikada procesuiranog komunističkog zločina, i to ne samo »neprijateljskih boraca«. On je uradio sve da pobijeni i budu dostojanstveno sahranjeni Slovenačke vlasti ovu au temu proglasile  »drugorazrednom« i »političkom.«
Zato je Mehmedalija Allić, čovjek sudbine i povjesničar 20. stoljeća  počeo pisati. Kad bi se Primo Levi, Susan Sontag i Hannah Arendt slučajno susreli, satima bi   mogli razgovarati o knjizi o jednom čovjeku i njegovoj sudbini, o knjizi Nihče.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.