Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Piše: Elvedin Nezirović

 

Dragi prijatelju,

Ti sada odlaziš i, evo, u mojim mislima, već pojavljuje se slika tvog dvorišta pored kojeg prolazim u neko buduće podne: nema tamo više ničeg osim tame i tišine. Ništa od onog što ovdje ostaje tebe se više ne tiče: ni ja, ni naši prijatelji, ni naši neprijatelji, ni ovaj sumorni, razoreni grad koji se, šireći se, neprestano smanjuje.

Za koji minut ostat ću zaključan na ulicama na kojima smo probančili živote kao da su samo mali dio bogatstva koje nikada nismo stekli, a ti ćeš u nekom edenskom baru strugati ožiljke s rastrganih zastava i častiti anđele vinom naših uspomena.

Ostavljaš me samog, druže, na ovoj barikadi, da sjećanjima na djevojke koje smo nekada ljubili branim Mostar kojeg više nema. Da u ime nas koji smo već odavno izgubili sve osim vremena, posmatram nebo kroz klobuke sapunice.

Ti znaš kako oštra su sječiva ovog grada – njegova povijest je lažna, njegova sloboda je lažna, njegova vjera je lažna; stvarna je, ovdje, samo bol majki u molitvi.

A nekad smo vajali vrijeme vjerujući da od naših dlanova mekši je samo humus pod kojim zašuškane truhnule su kosti mlađahnih partizana. Nekad smo, na Neretvi – o, možeš li se sada sjetiti! – ljetu s dlana lizali med i gitarama smanjivali razdaljinu između planeta.

Zidovi su padali pod snagom naših nabreklih testisa! Do zvijezda kopali smo put noktima grebuć’ plavu koru neba!

I, tako, odlaziš, stari, u tišini koju stvori oluj katedralskih zvona dok u slici koju zamišljam pokušavam nacrtati tebe i na tvom licu osmijeh, kojeg sad se, evo, samo sjećam.

Ulicom, ponad pognutih glava, u crne trube martovski puše vjetar, a moje uši se otvaraju plaču razdomljenih ptica što kroz nas su pjevale o početku i o kraju svijeta. Uzalud su nas lomili, druže, ne znajući da kamen od kog smo sazdani tvrđi je od svakog čekića.

Jednom si rekao da je najbolje biti ništa, samo šaka prašine bačena pod nebo. Sjećam se kako te riječi tada padoše preda me kao prazne čahure, ali sada znam da htio si mi, zapravo, kazati nešto o nama mrtvima, o boli postojanja i besmislu zastava pod kojima ginemo tako brzo da se ne stignemo ni upoznati.

Jer ovaj grad su rušili oni koji ga danas podižu, a podižu ga samo zato da bi ga jednom ponovo rušili. I već stoljećima ovdje jedna drugom zla pružaju ruke, svako sa svog brijega, miješajući svoje pjesme i svoju krv.

Sve tješnji je prsten oko grada, dobri moj. I sve manje je onih koji ustaju na pobunu, bez noževa, bez mržnje. Niko više ne primjećuje Boga u svjetlu što ispunja tamnu bezdan školjke: od drugog sunca kao da On je ovdje sazdan.

Sloboda sjedi za praznom trpezom i mudruje o demokratiji koje nema – sandale njene nisu rosom već ilovačom uprljane.

Ti odlaziš prijatelju, a ja sliku tvog odsustva riječima crtam. I sve je kao da svoje budućnosti se sjećam: i svježina sjene što otapa ljeto s moje kože dok prolazim ispod krošnji u tvom dvorištu, i rupa od metka na fasadi zakrpljena žbukom tvoje nehajnosti…

I čujem: cviljenjem, toliko umornim da prstima bi se moglo mrviti, mačka na verandi govori mi da nema više stabla na koje ću se moći osloniti kad čopori mi se primaknu.

Nekad smo imali snove, druže. Snove, što su se, kao ptice, razbježali pred grmljavinom prvih rafala. Snove, što potonuli su pod ruševinama kao ljeta pod snijegom. Zalud smo, poslije, tražili vrata u izgubljeni svijet i čekali da se, ono što se događalo, nikada ne dogodi.

Ništa nije trebalo biti onako kako je bilo dok smo bosi i čili gledali u mjesec, rosan kao obraz usnule žene. I koga sada briga što morali smo ostariti da bismo bili mladi.

I evo nas sada ovdje, u redovima ovim kroz koje naša mlada kola krv. Bruj aviona mami oteščali pogled naviše. Preko puta – eno ih tamo, na autobuskoj stanici – sladorom smijeha mlade nimfe posipaju dan, ne znajući da tebi su uši ilovačom začepljene.

Jasno vidim kako tvoja smrt ispunjava njihova tijela kao što lopata ispunjava šaku seljaka i kad kašiku drži. Znam: uskoro neće biti mjesta na kojem te neću moći izgubiti.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.