O beharu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Behar, časopis za književnost i društvena pitanja, i u novoj seriji otkrivat će mjesta evropskih – integrativnih – identifikacija, koliko god se to danas možda činilo ironičnim ili čak upitnim. Evropske vrijednost danas su, možda, dovedene u pitanje, no unatoč historijskim stranputicama, Bosna i Hercegovina, kao i Hrvatska uostalom, kao društvene i političke i kulturne zajednice imaju budućnost samo kao ravnopravne države evropskih vrijednosti.

A te se vrijednosti artikuliraju i u jeziku, književnosti i filologiji, i danas je sasvim jasno da ideje, rasprave i polemike, počinu baš u ovim čvorištima: u umijeću filološki argumentiranih interpretacija, u njegovanju kritičke teorije i kritičke misli te poticanju tolerantnog, međudruštvenog i međunacionalnog kulturnog dijaloga. U toj namjeri Behar, kao časopis koji je pokrenut još 1900. godine, nužno mora biti interdisciplinaran: kritički i esejistički tekstovi koje ćemo objavljivati u Beharu obuhvatit će široku paletu tema iz povijesti, književnosti, filologije, politologije, filozofije, sociologija, religija i drugih društvenih i humanističkih oblasti. 

Behar vlastiti kulturni i društveni smisao može ostvariti samo kao demokratska platforma otvorena za različite ideološke, političke i društvene stavove, različite metodološke i teorijske pristupe i različite generacijske glasove, te, nadamo se, uz aktivnu i kritičku čitateljsku podršku. 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.