Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

U godini u kojoj se navršava stotinu godina od rođenja i četrdeset godina od smrti istaknutog bosanskohercegovačkog političkog lidera, Džemala Bijedića, savremena bosanskohercegovačka historiografija obogaćena je za drugo, dopunjeno izdanje Bijedićeve političke biografije iz pera Husnije Kamberovića. Za stepen razvoja naše historiografije ovaj se čin svakako ima smatrati hvale vrijednom pojavom jer u ediciji Studije za historiju BiH izdavača Udruženja za modernu historiju iz Sarajeva to čini još jedno vrijedno izdanje kojom se kvalitativno popunjavaju evidentne praznine u savremenoj bosanskohercegovačkoj historiografiji. Rijetkost je, naime, da se u mnoštvu objavljenih knjiga, a istovremeno u oskudici onih kvalitetnih, neka knjiga pojavi u više izdanja. Sa političkom biografijom Džemala Bijedića to nije slučaj. Prije četiri godine prvi puta objavljena, Bijedićeva politička biografija drugim je izdanjem dodatno unaprijeđena u dijelu koji se tiče Bijedićevih aktivnosti neposredno nakon Drugog svjetskog rata o čemu se proteklih godina u određenim beogradskim krugovima konstruirala slika utemeljena uglavnom na proizvoljnim procjenama o navodnoj Bijedićevoj odgovornosti za mjere represije prema zatvorenicima Golog otoka nakon 1948. godine. Husnija Kamberović se na ovom mjestu, kao i u ostatku ove knjige, još jednom dokazao kao ustrajan istraživač i historičar, odgovoran prema svome tekstu, ali i svemu drugome što se o temi kojom se bavio u međuvremenu pojavilo.

Knjiga je u strukturalnom smislu zadržala istu koncepciju jednaku svome prvome izdanju, a autor je bio opredjeljenja da čitaocima ponudi sliku Džemala Bijedića onako kako ga je on, autor, istražujući sve aspekte Bijedićevog života i rada, doživio i razumio. A ta slika se, praktično kroz cijelu knjigu, kreće od Džemala Bijedića kao razdraganog mostarskog dječaka, buntovnog omladinca, studenta revolucionara, vojnika, političara i svjetski poznatog državnika, a istovremeno običnog čovjeka, ugodnog sagovornika, vjernog supruga, dobrog domaćina, i sve vrijeme svima pristupačnog, „našeg Džeme“. Zbog toga se ovoj političkoj biografiji čitalac može obratiti iz više različitih perspektiva i gotovo iz svake dobiti odgovor na tražena pitanja. Knjiga je, naime, bogata mnoštvom informacija svih prethodno navedenih aspekata Bijedićevog života i njeni se pojedini dijelovi mogu, dakako, čitati kao zasebne cjeline, ali su i kao dio velike cjeline, priče o životu i smrti Džemala Bijedića, konzistentno i veoma efektno prezentirani.

Iako je većina knjige posvećena djelovanju Džemala Bijedića poslije Drugog svjetskog rata, kada napreduje u političkoj karijeri i u partijskoj hijerarhiji, ali i vješto izlazi na kraj sa podmetanjima i lažnim optužbama, Bijedićevo porodično porijeklo, djetinjstvo i mladost, kao i studentski dani nisu prošli nezapaženo kod autora, koji je u tim epizodama Bijedićeva života praktično pronalazio karakteristike koje su ga obilježile sve do njegove smrti. Pa ipak, ono po čemu je Bijedić široj javnosti mnogo poznatiji nisu mladalački dani, nego upravo suprotno, vrijeme u kojem je djelovao kao školovan i zreo čovjek, javni radnik, političar i državnik, kako se može vidjeti iz završne faze njegova života, kada je praktično postao svjetski poznato lice jugoslavenske politike, u nekim aspektima djelovanja, kao što je vanjska politika, primjerice, suštinski druga ličnost jugoslavenskog političkog života, odmah poslije J. B. Tita.

Kamberović se u naraciji Bijedićeve biografije odlučio za prezentaciju brojnih podataka prikupljenih nakon višegodišnjeg rada u arhivima u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona ostvarivši na taj način gotovo maksimalan uvid u stanje arhivske građe raspoređene u različitim fondovima i zbirkama, a odabrao je za čitaoce one dijelove koji ovu političku biografiju čine poželjnim štivom ne samo za historičare, nego i politologe, sociologe, pravnike, ali i širu čitalačku publiku, koja upravo iz nastojanja da na jednom mjestu nađe konzistentnu prezentaciju određene ličnosti, u konkretnom slučaju Džemala Bijedića, sa ovom knjigom se praktično nalazi na pravoj adresi. I nije tekst jedina vrijednost koju treba posebno naglasiti. Knjiga je, naime, obogaćena i mnoštvom fotografija koje u hronološkom slijedu prate Bijedićev život, pa se gotovo sve ono napisano u tekstu dodatno potvrđuje kroz fotografije na kojima vidimo Bijedića u mostarskim ulicama i sokacima, u druženju sa prijateljima i kolegama, ali i u susretima sa skoro svim istaknutijim svjetskim političkim ličnostima šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. Navedenome još valja dodati i nekoliko posebno odabranih priloga na kraju knjige koji Džemala Bijedića predstavljaju kroz prizmu sjećanja njegovih bližih rođaka, saradnika ili poštovalaca. Time je cjelokupna slika zaokružena u jedinstvenu prezentaciju političke biografije jedne istinski jedinstvene ličnosti.

Prethodno navedene misli o Džemalu Bijediću iskazane kroz vrijedan istraživački napor autora Husnije Kamberovića valjalo bi sažeti u ocjenu, koja se može iskazati iz pozicije dugogodišnjeg saradnika autora ove studije. Naime, početno istraživanje za knjigu o kojoj je ovdje riječ obavljeno je prije skoro deset godina, i niti u jednoj o prethodnih desetak godina, nije prestajalo. Naprotiv, autor je obavljao istraživanja, analizirao izvore i literaturu, mnogo razgovarao sa akterima političkog i društvenog života, Bijedićevim savremenicima, ali i testirao svoje teze među kolegama historičarima čineći na taj način, gotovo sve moguće, da konačni produkt takvoga rada, biografija Džemala Bijedića bude ono što smatram da jeste. A to je jedna veoma utemeljena i konzistentna knjiga, biografija dostojna Džemala Bijedića.

 

Amir Duranović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Posted by

Nenad Rizvanović (1968), pisac i urednik; Knjige: Sat pjevanja, Zemlja pleše i dr.